Kombi Neden Su Eksiltir ?

Kombilerin düzenli bir şekilde çalışabilmesi için belli bir su basıncı olması gerekir. Kombilerde bu basınç aralığı değişkenlik gösterebilmektedir. Bazı kombilerde su basıncı 0.5-0.8 bar altında düştüğünde kombi hata kodu vererek kendini emniyete alır. Su basınç anahtarı basıncı algılayarak kombiyi susuz çalışmaktan korur. Su olmadığında ısıyı aktaracak bir akışkan olmayacağından kombi zarar görecektir. Peki kombi neden su eksiltir ?

Kombi içerisinde ki ana eşanjör delindiğinde su eksiltebilir. Özellikle de yoğuşmalı kombilerde bunu tespit etmek biraz zordur. Ana eşanjördeki delik iç kısımdaysa su yoğuşma giderinden akıp gider. Kombi içerisine su akışı olmayacağından tespit edilmesi zor olur. Yoğuşmasız ( konvansiyonel ) kombilerde ise ana eşanjörde meydana gelen bir su kaçağı kombi içerisine sızacağından tespiti daha kolay olur. Tek eşanjörlü kombilerde durum biraz farklıdır. Tesisatta dolaşan su ile şebeke hattından gelen suyu birbirinden ayıran plaka delindiğinde su basıncı yükselecektir. Yani kombilerde ki eşanjör çeşidine göre su basıncı yükselir ya da düşer diyebiliriz.

Kombilerde su eksilmesine sebep olan bir diğer parça da 3 bar emniyet ventilidir. Kombilerde bazı durumlarda basınç yükselmesi meydana gelmektedir. Bu durumda da 3 bar emniyet ventili suyu tahliye etmektedir. Tahliye esnasında takılı kaldığı durumlarda sürekli su tahliyesi devam edecektir. Sistemdeki suyu boşaltmada da kullanıldığında yine takılı kalabilir ve sürekli su eksiltebilir.

Son olarak tesisatta ki kaçaklardan bahsedebiliriz. Yani sistemde oluşan herhangi bir kaçakta kombide ki su basıncı düşecektir. Özellikle de mobil sistemde kollektörde altlarında genellikle kum olduğu için burdaki su sızıntıları kumun içerisine aktığından çok fazla gözükmez. Bu tesisatlarda kollektör bağlantıları da kontrol edilmelidir. Detaylı bilgi için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir