ISI POMPASI NEDİR?

Doğalgazın olmadığı bölgelerde ısınma ve sıcak su ihtiyacımızı karşılayabilmek için çözümler üretmeye çalışıyoruz. Katı yakıtlı sistemler, lpg ile kombi kullanımı ve ısı pompası akla gelen çözüm yöntemleri olarak karşımıza çıkıyor. Bu alternatiflerin olumlu ve olumsuz yönlerini kıyasladığımızda ısı pompasının en büyük olumsuz yöne ilk yatırım maliyeti olarak göze çarpmakta. En önemli olumlu yönü ise çevreye zarar vermemesidir.

Hem ısıtma hem de soğutma yapabilen cihazlara ısı pompası diyoruz. Bu cihazlarla bulunduğumuz ortamı kışın ısıtıp yazın ise soğutabiliyoruz. Isı pompaları sadece elektrik tüketerek çalışan cihazlardır. Günümüz şartlarında doğalgaza alternatif yakıtlar veya çözümler araştırılmaktadır. Bu noktada ısı pompası daha da ön plana çıkmaktadır. Bazı ülkeler, geliştirdikleri politikalarla 2050 yılından itibaren tamamen yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmaya başlayacaklardır. Sisteme güneş pillerini entegre ederek ücretsiz bir şekilde ısı pompasını çalıştırabilirsiniz. İlerleyen zamanlarda güneş panellerinin maliyetleri de düştüğünde sistemin ilk yatırım maliyeti de azalacaktır.

Isı pompası kombi ve klimanın birleşimidir diyebiliriz. Klima dış ünitesinin içine kombi parçalarından birkaç tanesini eklediğimizde ortaya ısı pompası çıkmaktadır. Örneğin; kombide bulunan sirkülasyon pompasını ısı pompasında görebilirsiniz. Kombide suyu ısıtmak için alev oluştururken, ısı pompasında soğutucu akışkanın ısısından faydalanıyoruz. Sisteme ekleyeceğimiz bir boyler sayesinde ise sıcak su ihtiyacımızı da karşılamış olacağız. Boylerde suyu ısıtabilmek için ise kombilerde kullandığımız üç yollu vanayı kullanıyoruz. Klimalarda kullanılan kompresör, fan, eşanjör, dört yollu vana ve akümülatör gibi parçaları da ısı pompasının içerisinde bulabilirsiniz.

Herhangi bir yakıt tüketimi olmadığı için çevreye olumsuz bir etkisi yoktur. Bu bakımdan ısı pompası, diğer cihazlara göre çok daha fazla ön plana çıkmaktadır. En önemli olumsuz yönlerinden bir tanesi de aylık tüketimidir. Sadece elektrik tüketmesine rağmen günümüz şartlarında aylık ortalama 5.000 lira civarında bir elektrik faturası ödeyebilirsiniz. Ödemiş olduğunuz fatura, bulunduğunuz bölgeye ve evin durumuna göre değişiklik gösterebilir. Ödemiş olduğunuz bu bedel ile hem ısınıp hem de sıcak su ihtiyacınızı karşılamış olacaksınız.

https://www.youtube.com/watch?v=leeOFba6sb0&t=3s

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir